Η λειτουργία θα γίνει για πρώτη φορά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη, όπως είχε καθιερωθεί – Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πήρε την απόφαση ως απάντηση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών .

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη θα τελέσει η Εκκλησία την προσεχή Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η λειτουργία για την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Η αλλαγή του τόπου τέλεσης της Θείας λειτουργίας έρχεται μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να σπάσει την παράδοση και να μην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη Αθηνών, διαμαρτυρόμενη, αν και δεν ονομάστηκε ρητά, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως αναφέρει το protothema.gr η Ιεραρχία με τον τρόπο αυτό έθεσε απαγορευτικό στην πολιτική ηγεσία, καθώς η λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο, ενώ δεν εστάλησαν και προσκλήσεις στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Να σημειωθεί ότι κατά τα ειωθότα, το Σύμβολο της Πίστεως (το “Πιστεύω”) διάβαζε ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ την προσεχή Κυριακή, αναμένεται ότι θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη Μονή Πετράκη θα διοργανωθεί και το γεύμα της Ιεραρχίας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί Ιεράρχες συνέτρωγαν με τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι την Α’ Κυριακή των Νηστειών εορτάζεται η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

«Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την ως άνω Εορτή, κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη Συνεδρία της 5ης Μαρτίου 2024, θα τελεσθεί, κατά την ημέρα αυτή, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Την προσεχή Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την ως άνω Εορτή, κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη Συνεδρία της 5ης Μαρτίου 2024, θα τελεσθεί, κατά την ημέρα αυτή, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί ο «Συνοδικός Τόμος της Ορθοδοξίας» εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.

Εκ της Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *