«Δεν έχουμε δρόμο για να πάμε στο χωριό της γιαγιάς μου». Αυτά ήταν τα λόγια του μικρού Μάξιμου πριν περίπου ένα χρόνο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε προεκλογική του περιοδεία στην Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα της Αττικής.

Ο εγγονός του προέδρου του Συλλόγου Αμβρακιωτών, Αλέκου Τράικου, με παιδική αθωότητα είπε αυτό που έβλεπαν τα μάτια του στο Ορεινό Θέρμο. «Μάξιμε με υποδέχθηκες εδώ, θα σε υποδεχθώ κι εγώ στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουμε το θέμα», δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάπως έτσι… «μεθοδεύτηκε» η συνάντηση του παππού του καθώς και του προέδρου του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών, Λάμπρου Καραγεώργου, με τον πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση αυτή οι δύο πρόεδροι υπενθύμισαν στον κ. Μητσοτάκη ότι είχαν αποστείλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση των δρόμων που οδηγούν στα χωριά τους και τόνισαν ότι «δεν είναι δυνατόν 50 χρόνια μετά την διάνοιξη των δρόμων, στην οποία συνέδραμαν ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, να μην έχουν ασφαλτοστρωθεί».

Ο πρωθυπουργός ρώτησε για πόσα χιλιόμετρα δρόμου γίνεται ο λόγος, με τους δύο προέδρους να του γνωστοποιούν ότι τους απασχολούν τα 12 χλμ που θα εξυπηρετήσουν την περιοχή Μελίγκοβας-Αμβρακιάς-Αργυρού Πηγαδίου. Μάλιστα, του ανέφεραν ότι για το τμήμα Μελίγκοβα-Αμβρακιά υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες ύψους 1,4 εκ. ευρώ οι οποίες αναμένουν εδώ και αρκετά χρόνια την δημοπράτηση.

«Εγώ κατάγομαι από την Φλώρινα αλλά αγαπάω αυτά τα χωριά. Δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα Ζαγοροχώρια για παράδειγμα. Για να αναπτυχθούν όμως πρέπει να γίνουν πρώτα τα απαραίτητα. Χωρίς δρόμο πώς να αναδειχθεί η ομορφιά αυτού του τόπου;», ανέφερε στο Agrinionews.gr ο κ. Τράικος, γνωστοποιώντας ότι επιχειρείται παράλληλα η κατασκευή ξενώνα στην περιοχή.

Η πρόσβαση σε χωριά του Θέρμου γίνεται ακόμα σήμερα, το 2024, με δρόμο που σε μεγάλο μέρος του είναι χωματόδρομος, και μάλιστα κακής ποιότητας, που διανοίχτηκε πριν από 50 και παραπάνω χρόνια.

«Είναι προφανές ότι με τέτοιες συνθήκες δρόμων, και σαν εμάς υπάρχουν και άλλα χωριά του Δήμου Θέρμου, η πρόσβαση για τους μονίμους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών μας είναι ιδιαίτερα δυσχερής και οι προοπτικές ζωής και πολύ περισσότερο ανάπτυξης, ελαχιστοποιούνται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην τελευταία απογραφή ο Δήμος Θέρμου εμφανίστηκε με πολύ μεγάλη μείωση πληθυσμού, περίπου 30%.», ανέφερε το Υπόμνημα των συλλόγων Αμβρακιωτών και των Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας στον Πρωθυπουργό που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, στονΠεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη , στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Αθανάσιο Μαυρομμάτη, στον Δήμαρχο Θέρμου Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα και στους Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νιας

Με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 ένα ποσό 1.400.000 Ευρώ για τον δρόμο Μελίγκοβας – Αμβρακιάς που όμως δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα αν και πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια.

«Αναμένουμε και την ένταξη του τμήματος Αμβρακιάς – Αργυρού Πηγαδίου μετά τις δημοπρατήσεις των ήδη ενταγμένων.Όμως αυτοί οι ρυθμοί χρηματοδοτήσεων, εντάξεων και δημοπρατήσεων είναι πολύ αργοί και ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος»,σημειώνεται στο υπόμνημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μιλήσει με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για το θέμα και πλέον μένει να φανεί αν θα μπορέσει τελικώς ο μικρός Μάξιμος να πάει στο αγαπημένο του χωριό διασχίζοντας έναν ανθρώπινο δρόμο…

πηγή: agrinionews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *